Medikal Cihazlar

İşitme Cihazı Çeşitleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?

İşitme cihazı işitme yetisinin kaybında tedavi olanağı kalmadığı için kullanılan bir protez kulaklıktır. İnsanlarda anne karnında, doğumda ya da sonraki dönemlerde oluşabilecek travmalara bağlı işitme kayıpları olabilir. İşitme yetisini sağlayan iç kulağın yertersiz gelişmesi de işitme sorunu oluşturabilir. Bu gibi durumlarda rahatsızlıkların kaynağı belirlenir ve tedavi edilir.

Tedavi edilemeyecek nitelikte olan durumlarda ise protez ihtiyacı duyulur. İşitme cihazının hangi kulağa ya da iki kulağa birden mi takılması gerektiği uzman odyolog doktor tarafından yapılacak testlerle belirlenir. İşitme kaybının derecesine göre cihaza yönlendirilir. İşitme cihazı kulağa takılan bir tür kulaklıktır. Dış ortamdaki sesleri iç kulağa ulaştırarak hastanın duymasını sağlar.

İşitme cihazları 4 ana parçadan oluşur; dış ortamdaki sesi toplayarak elektrik enerjisine dönüştüren mikrofon, ses seviyesini yükselten amplifikatör, sesleri kulağa yönlendiren hoparlör, cihazın çalışması için enerji kaynağı olan pil.

İşitme Cihazı Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

sagligagel-isitme-cihazi

İşitme cihazı alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur ses iletkenlik kalitesidir. Piyasada birçok çeşit işitme cihazı mevcuttur hepsi genel olarak ortak özelliklere sahip olsalar da ayırıcı özellikleri sesi iletme kalitesidir. Cihaz alınırken mutlaka kullanım kılavuzu okunmalı garanti süreleri kontrol edilmelidir.

Hakların korunması açısından yasalar uyarınca ithal eden firmaların fabrika hatalarından kaynaklı arızaları 2 yıl tamir ve bakım zorunluluğu bulunmakta ve 10 yıl boyunca da yedek parça bulundurma zorunluluğu bulunmaktadır. Cihaz alımında bunlara dikkat edilmesi olumsuz bir durumla karşılaşıldığında hak kayıplarını önler.

İşitme Cihazı Çeşitleri

sagligagel-isitme-cihazi9

Kanal İçi İşitme Cihazı; bu cihazlar kulak ortopedisine uygun olarak yapılmış kulak içine yerleştirilen cihazlardır. Bu cihazları ilk bakışta dışarıdan fark etmek zordur. Cihaz kanala tam oturduğu için rahat bir kullanım sağlar. Amplifikatör özelliklerine göre boyutları değişir.

Kulak İçi İşitme Cihazı; bu cihazlar kulak kanalını tamamen kapladığı ve kişiye özel ölçülerde yapıldığı için oldukça konforlu bir kullanım sağlar. Kulak arkası cihazlara göre daha kolay fark edilir. Vent denilen kulağın havasız kalmasını önleyen bir aparata sahiptir.

Kulak Arkası İşitme Cihazları; genellikle işitme kaybı yaşayan bebek ve çocuklarda kullanılması tavsiye edilen işitme cihazı türüdür. Kolay koordinasyon sağlar. Ortopedik olarak kişiye özel ölçülerde yapılır. Kulak arkasındaki kabinden kulak içine ulaşan bir kanalı vardır.

sagligagel-isitme-cihazi3

Open-fit işitme cihazları; bu cihazlar ince sesleri duymakta zorluk yaşayan kalın sesleri duyabilen hastalar için ideal bir kullanım sağlar. Oldukça küçük yapılarda üretilir ve işitme kaybının ileri düzeylerinde bile kullanılabilir.

Kemik Yolu İşitme Cihazları; bu cihazlar kemik yolunu kullanarak sesi direk iç kulağa iletmeyi başaran cihazlardır. Kulak kepçesinin arkasında mastoid adı verilen çıkıntı şeklindeki kemiğe yerleştirilerek işitmeyi sağlayan cihazlardır.

Kemik implante işitme cihazı; bu cihazların çalışması da kemik yolu işitme cihazıyla aynı mantıkta ilerler. Farklı olarak cerrahi operasyonla mastoid kemiğine yerleştirilmesiyle çalışır. Daha doğal bir işitme sağlaması açısından kullanımı iyidir.

İşitme Cihazları Marka ve Fiyatları 

sagligagel-isitme-cihazi1

Siemens Ace; dışarıdan göze çarpmayacak kadar küçük olan bu işitme cihazı, hiçbir sesin kaçmadan duyulabilmesine imkân sağlar. Sahip olduğu filtreler sayesinden ortamda istenmeyen gürültüleri engelleyerek kullanıcılara berrak bir ses sunar. Ayrıca sesleri en doğal şekilde aktarması markayı öne çıkarmaktadır. 7.000 TL ile 8.500 TL aralığında fiyatlandırılmaktadır.

Siemens Nitro; özellikle ileri derecede işitme kayıplarında kullanıcılar tarafından tercih edilen bir modeldir. Sesi 70 desibele kadar çıkarabilme özelliğinin yanı sıra kablosuz bağlantı imkânı da sunmaktadır.  6.000 TL ile 7.000 TL arasında değişen fiyatlara sahiptir.

Phonak Naida; 4 farklı ses düzeyi ile kullanıcıları memnun eden cihaz su geçirmeme özelliğine sahiptir. En zorlu ortamlarda dahi net bir ses kalitesi sunan cihazın piyasa değeri 1.500 TL ile 2.000 TL civarındadır.

Phonak Sky; özellikle çocuklar tarafından tercih edilen bir işitme cihazı modelidir. En düşük işitme kayıplarından en ciddi işitme kayıplarına kadar seviyelere sahip cihaz toz ve sıvı geçirmeme özelliğine sahiptir. Kullanıcılar cihaza 4.000 TL ile 5.000 TL arası fiyatlarla sahip olabilirler.

Sizlere en iyi şekilde hizmet verebilmek adına her gün yeni yazılarla karşınızda oluyoruz. Bu yüzden okuduğunuz yazılara yorum yapmanız bizi sosyal medyada takip etmeniz ve arkadaşlarınıza önermeniz rica olunur. Eğer yazımızı beğendiyseniz yine keyif alarak okuyacağınız Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçer isimli yazıya buradaki linkten ulaşabilirsiniz.

5/5 - (1 oy)

Sagligagel

Sagligagel.com sağlık, teknoloji, zayıflama, sağlıklı beslenme ve anne çocuk sağlığı konularında detaylı araştırma yaparak okuyucularına doğru ve güncel bilgileri aktaran seo uzmanı yazarlarla sizler için sürekli güncel içerikler hazırlayan sağlık sitesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu