Sağlıklı Yaşam

Rahim Sarkması Nedir? Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Rahimin büyüklüğü ortalama 6 ile 7 cm arasında olarak bilinmektedir. Kadın üreme organları arasında bulunan rahim, sınırlı hareketi olan bir organdır. Bu yüzden sabit bir organ değildir. Pelvik kasları ve bağ dokuları sayesinde bulunduğu bölgede asılıdır. Rahim sarkması nedir sorusunun cevabı rahmin olması gereken bölgeden aşağıya doğru sarkması olarak tanımlanabilir.

Kadınlarda çoğul gebelik, normal doğum, yetersiz östrojen hormonu ya da yaşlılık gibi sebeplerden pelvik kaslarda ve bağ dokularında gevşeme görülebilir.  Ortaya çıkan gevşemeye yer çekimi etkisi de eklendiğinde rahim vajinanın içine doğru sarkmaya başlar.  Görülen sarkmanın fazla olması durumunda vajina dışından dahi görülebilir. Rahim sarkması durumu kadınların günlük aktivitelerini engellemeye başladığı anda tedavi edilmelidir.

Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?

sagligagel-rahim-sarkmasi-nedir-rahim-sarkmasi-belirtileri-nelerdir5

Rahim belli sebeplerden durması gereken pozisyondan aşağıya sarkabilir. Rahim sarkması sorunları şiddetine göre hafif ağrı ya da yaşam kalitesini etkileyecek boyutlarda görülebilir.  Sarkma miktarı azsa belirtiler görülmez. Bu durumda sabah saatlerinde hafif şiddetli ağrı ve ilerleyen saatlerde bel ağrısı şikayeti olabilir.  Ayrıca karnın alt kısmında ağırlık hissi oluşabilir ya da aşağı doğru çekilme hissi oluşabilir.

sagligagel-rahim-sarkmasi-nedir-rahim-sarkmasi-belirtileri-nelerdir1

Rahim sarkması belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Kişi idrar kaçırabilir ya da idrarını yapamayabilir.
  • Bağırsak hareketlerinde sorunlar ortaya çıkabilir.
  • Bel bölgesinin altında rahatsız edici bir ağrı görülebilir.
  • Vajinal kanama yaşanabilir ya da vajinal akıntıda artış görülebilir.
  • Vajinadan dışarıya doğru doku çıkabilir ya da vajinadan bir şey çıkacak hissi oluşabilir.
  • Cinsel ilişki sırasında rahatsız edici bir ağrı hissedilebilir.

Nedenleri Nelerdir?

sagligagel-rahim-sarkmasi-nedir-rahim-sarkmasi-belirtileri-nelerdir2

Rahmin yer aldığı bölgede kalmasını sağlayan pelvis kasları ve bağ dokuları zayıfladığında rahim sarkması şikayetleri görülür. Menepoz sonrası östrojen azalması, birden fazla doğum, çoğul gebelik, doğumsal travma, normal doğum, pelvis operasyonları, ilerleyen yaş, iri bebek doğurma, genetik sebeplerden görülen zayıf bağ dokusu, aşırı kilo problemleri kas ve bağ dokusunu zayıflatan sebepler olarak sayılabilir.

sagligagel-rahim-sarkmasi-nedir-rahim-sarkmasi-belirtileri-nelerdir4

Sarkma nedenleri arasında yer alan sebeplerin bir kısmı risk faktörü olarak görülmelidir. Rahim sarkması önlenebilecek bir hastalık değildir. Ancak rahim sarkmasına yol açan bazı risk faktörleri azaltıldığında görülme olasılığı da düşer. Alt karın kaslarını güçlendirme, sigara bırakma, öksürüğe sebep olan hastalıkları tedavi etme, uzun kabızlık sorunlarının çözümlenmesi, fazla kilolardan kurtulma risk faktörlerini azaltabilir.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

sagligagel-rahim-sarkmasi-nedir-rahim-sarkmasi-belirtileri-nelerdir6

Rahim sarkması sorunu hafif şiddetteyse tedavi sürecine girilmez. Sarkmanın ilerlemesi durumunda bir hekime başvurmak gerekir.  Hekimler genelde tedavi sürecinde pelvik kaslarının güçlendirilmesi adına Kegel egzersizleri gibi birtakım egzersizler önermektedir.

Tedavi sürecinde ağır kaldırmama gibi öneriler de verilir. Ayrıca ile0rleyen dönemlerde hamile kalma durumu da tedaviyi yönlendirir. Doğum yapmak isteyen kişilerde vajinal pesser kullanımı söz konusu olabilir. Hekim rahim boyuna göre pesser boyutunu belirler.  Vajinal halka cinsel birleşme sırasında rahmi destekler ve aşağıya doğru sarkma yaşanmasına engel olur.

sagligagel-rahim-sarkmasi-nedir-rahim-sarkmasi-belirtileri-nelerdir7

Rahim sarkması tedavisi için cerrahi operasyon seçeneği de vardır. Hekimler rahim sarkmasının şiddetine göre iki farklı cerrahi müdahale seçeneğini önerirler. Bu süreçte pelvik dokuları onarmak adına sentetik doku tercih edilebilir. Bunun yanında kişinin vücudunda farklı bir bölgeden alınan doku zayıf dokularla değiştirilir.

sagligagel-rahim-sarkmasi-nedir-rahim-sarkmasi-belirtileri-nelerdir3

İkinci cerrahi müdahale seçeneği ise şiddetli rahim sarkması durumunda tercih edilen histerektomidir.  Bu cerrahi müdahalede rahim tamamen alınmaktadır. Tedavi sürecinde hastaların şikayetleri, rahmin sarkma şiddeti, çocuk doğurmayı düşünme gibi detaylar belirleyicidir.

Hekim hastadan bilgi alarak uygulanacak tedavi için karar verir. Yazımızı beğendiyseniz keyifle okuyacağınız bir başka makalemiz olan ağız yarası nedir ağız yarası belirtileri isimli yazıya buradaki linkten ulaşabilirsiniz.

5/5 - (1 oy)

Sagligagel

Sagligagel.com sağlık, teknoloji, zayıflama, sağlıklı beslenme ve anne çocuk sağlığı konularında detaylı araştırma yaparak okuyucularına doğru ve güncel bilgileri aktaran seo uzmanı yazarlarla sizler için sürekli güncel içerikler hazırlayan sağlık sitesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu