Sağlıklı Yaşam

Beyin Yiyen Amip Tedavisi Var mı? 6 Başlıkta Beyin Yiyen Amip Nedir?

Beyin yiyen amip nedir, beyin yiyen amip tedavisi bulunduğumuz günlerde çok fazla merak edilen konuların başında geliyor. Özellikle beyin yiyen amibin bulaşma şeklinin çok ilginç olması bu hastalık hakkında pek çok şeyi merak ettiriyor.

Peki, beyin yiyen amip tedavisi nasıl olur, beyin yiyen amip nasıl bulaşır, beyin yiyen amip belirtileri nelerdir? Beyin yiyen amip nerede bulunur gibi daha birçok sorunun cevabını öğrenmek için aşağıdaki başlıklara bakmanız yeterli olacaktır.

1- Beyin Yiyen Amip Nedir?

sagligagel-beyin-yiyen-amip-tedavisi-var-mi-2
sagligagel-beyin-yiyen-amip-tedavisi-var-mi-2

Beyin yiyen amip nedir? Naegleria fowleri amip olarak bilinen bu kötü huylu amip menenjite neden olmaktadır. Bir diğer ismi ile beyin yiyen amip olarak tabir edilen bu amip türü, beyin içinde enfeksiyona neden olur. Enfeksiyonla başlayan hastalığın sonucunda hasta genellikle ölür.

Primer amibik meningoensefalit yani PAM ismiyle adlandırılan menenjit hastalığına neden olur. Beyin yiyen amip tedavisi hakkında tüm detaylara aşağıdaki başlıktan ulaşabilirsiniz.

2- Beyin Yiyen Amip Tedavisi Var Mı?

sagligagel-beyin-yiyen-amip-tedavisi-var-mi-1
sagligagel-beyin-yiyen-amip-tedavisi-var-mi-1

Beyin yiyen amip tedavisi için sizlere maalesef kötü haber vereceğiz. Yapılan araştırmalara göre beyin yiyen amip tedavisi henüz bulunmuş değil. Geçtiğimiz günlerde bu hastalığa yakalanan bir kişi Güney Kore’de yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Kesin bir tedavisi olmadığı için kişi bu hastalığa yakalandığı andan itibaren yaşamı tehlike altında oluyor.

Beyin yiyen amip tedavisi için bir ilaç firması Miltefosin adıyla bir ilaç üretmiş. Bu ilacın beyin yiyen amip tedavisi adı altında kullanıldığı ve iki kişinin ölümcül hastalıktan kurtulduğu saptanmıştır. Umarız kısa sürede bu hastalık yayılmadan tedavisi kesin olarak bulunur.

A- Beyin Yiyen Amip Tedavisi İçin İlaç Var Mı?

sagligagel-beyin-yiyen-amip-tedavisi-var-mi
sagligagel-beyin-yiyen-amip-tedavisi-var-mi

Beyin yiyen amip tedavisi için ilaç var mı? Şuana kadar beyin yiyen amip tedavisi için birçok ilaç denense de bir tanesinin çok iyi olduğu ortaya konulmuştur. Hatta iki kişi üzerinde denendiği ve çok iyi sonuçlar alındığı saptanmıştır.

Beyin yiyen amip tedavisi için Miltefosin ilacı kullanılmıştır. Bu ilaç birçok ülkede henüz kullanımı başlamamış olan bu ilacı kullanan iki kişi hastalıktan kurtulmuştur. İlacın faydası biraz uzun vadede görülse de sonuç olarak kullanıldığı iki kişi de işe yaramış ve üretim için ona alıp, almadığı ise henüz bilinmiyor.

3- Beyin Yiyen Amip Türkiye De Var mı?

sagligagel-beyin-yiyen-amip-tedavisi-var-mi-4
sagligagel-beyin-yiyen-amip-tedavisi-var-mi-4

Beyin yiyen amip Türkiye’ de var mı? Özellikle suda yaşayan tek hücreli bir organizma olan bu amip türü, Türkiye’de yer alan sularda da mevcuttur. Bu nedenle Türkiye topraklarında da bu hastalığa rastlanmıştır.

2009 yılında Ankara da olan bir kişiye, 2017’de Eskişehir de bulunan bir kişiye negleria fowleri tıbbi tanısı kondu. Ayrıca 2018’de Gürcistan’dan İstanbul’a gelen bir kişiye daha beyin yiyen amip tanısı konulmuştur.

4- Beyin Yiyen Amip Nerede Bulunur?

sagligagel-beyin-yiyen-amip-tedavisi-var-mi-3
sagligagel-beyin-yiyen-amip-tedavisi-var-mi-3

Beyin yiyen amip birçok yer de yaşam alanı bulmuş, tehlikeli bir mikroorganizmadır. Özellikle solunum yoluyla beyin hücrelerine hücum eden bu kötü mikroorganizma insanın yaşamını tehdit etmektedir.

Beyin yiyen amip tedavisi henüz bulunamamışken onun nerede bulunduğunu öğrenerek daha dikkatli olunmasında fayda var. Naegleria fowleri amip türü genellikle göllerde, sıcak su kaynaklarında ve nehirlerde yaşar. Özellikle tatlı su kaynaklarında da bu mikroorganizmaya rastlanılabilir.

5- Beyin Yiyen Amip Nedir Nasıl Bulaşır?

sagligagel-beyin-yiyen-amip-tedavisi-var-mi-5

Beyin yiyen amip nedir nasıl bulaşır? Çok hızlı bulaşabilen beyin yiyen amip hastalığı oldukça tehlikeli bir virüstür. Göl, yüzme havuzu ve çamurlu sulardan çok kolay bulaşabilen bu hastalık neyse ki insandan insana bulaşmıyor.

Kirli su içilse dahi amip bulaşmıyorken bu hastalık bir insana nasıl bulaşıyor. Fakat kirli suyu içinde eğer amip varsa burundan içeri girmişse beyin yiyen amip bulaşabilmektedir. Yüzme havuzlarından veya kirlenmiş çeşme sularıyla burun temizliğinin yapılmasından bu hastalık bulaşabilir.

6- Beyin Yiyen Amip Belirtileri Nelerdir?

Beyin yiyen amip tedavisi öncesinde tanı işleminin yapılması için belirtilerden yararlanılır. Beyin yiyen amip tedavisi için bu belirtiler bazen bir ilaç ile bazen de cerrahi müdahaleler kullanılmaktadır. Fakat hala kesinleşmiş bir tedavi bulunmuyor.

Peki, beyin yiyen amip belirtileri nelerdir?

  • Bulantı,
  • Yüksek ateş,
  • Baş ağrısı,
  • Burun bölgesinde iltihaplanma,
  • Göz ağrısı,
  • Halüsinasyon,
  • Denge kaybı,
  • İlgisizlik,
  • Boyun tutulması,

Yukarıda beyin yiyen amip belirtileri yer almakta olup, sizlerde de bunlardan birkaçı mevcutsa kesinlikle doktora gidilmesi şart. Aksi halde çok daha kötü sonuçlarla karşılaşılabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

1- Beyin Yiyen Amip Abd’ De Görüldü Mü?

Beyin yiyen amip ABD eyaletinde 1962’den beri görülmekte olan ciddi bir vakadır. Daha çok ABD güneyinde görülen bu rahatsızlık Florida, Kalifornia ve Teksas bölgelerinde toplamda 86 kişide saptanmıştır.

2- Beyin Yiyen Amip Güney Kore’de İlk Ölüm Yaşandı mı?

10 Aralık tarihinde Güney Kore’ye dönen bir kişi öncesinde Tayland’da bulunmuş. Tayland’da ateş, kusma, baş ağrısı ve konuşmada bozukluk gibi semptomlar göstermiştir. Sonrasında Kore’ye dönüp, daha da fenalaşan kişi 21 Aralık’ta yaşamını kaybetmiştir.



Yazımızı beğendiyseniz Tehlikeli HPV Virüsü Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır isimli makaleye linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

5/5 - (4 oy)

Sagligagel

Sagligagel.com sağlık, teknoloji, zayıflama, sağlıklı beslenme ve anne çocuk sağlığı konularında detaylı araştırma yaparak okuyucularına doğru ve güncel bilgileri aktaran seo uzmanı yazarlarla sizler için sürekli güncel içerikler hazırlayan sağlık sitesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu