Sağlıklı Yaşam

Çölyak Hastalığı Tedavisi Nasıl Olur?

Gün geçtikçe toplumda görülme sıklığı artan çölyak hastalığı tedavisi mümkün olan bir hastalık mı? Her 70 veya 200 kişiden birinde görülen çölyak hastalığı, daha bir yaşlarındayken kişide kendini belli eden bir hastalık. Gluten içeren besinlerin tüketilmesi ile vücutta görülen bulantı¸ kusma¸ ishal¸ halsizlik gibi belirtiler çölyak hastalığının habercisi olabiliyor.

İlerleyen dönemlerde bu semptomlara anemi, cilt döküntüleri de ekleniyor. Bu haliyle günlük yaşamı oldukça etkileyen bu hastalık kişilere çölyak hastalığı geçer mi, çölyak hastalığı tedavisi nasıl olur sorularını sorduruyor.

Kronik bir hastalık olan bu hastalığının tedavisi çölyak hastalığı ile yaşam öğrenildiği takdirde mümkündür. Peki, bu tedavi nasıl olur gelin birlikte daha detaylı inceleyelim.

Çölyak Hastalığı Tedavisi İçin Neler Yapılır?

sagligagel-colyak-hastaligi-tedavisi-nasil-olur1

Çölyak hastalığı tedavisi için yapılabilecek tek ve en iyi yöntem hastanın içeriğinde glüten bulunan besinleri ve gıdaları hayatından ömür boyu çıkarmasıdır. Bunun için öncelikle glüten içeren gıdaların iyi bilinmesi gerekir. Çölyak hastalığı ne yememeli derseniz, buğday, arpa, çavdar, yulaflı gıdalar başlıca uzak durulması gerekenlerdir. Bunun yanında marketlerde satılan işlenmiş gıdaların içeriği de kontrol edilerek tüketilmelidir.

Bu konuda şunu belirtmeliyiz ki WHO ( Dünya Sağlık Örgütü) ve FAO( Amerikan Gıda ve Tarım Örgütü) 1998 ‘de kilogramında 200 mg ‘dan az glüten bulunan gıdaları glütensiz gıda şeklinde ilan etmiştir. 2007 yılında ise bu sınır 20 mg ‘a kadar çekilmiştir.  Günümüzde hala 2007 yılında ilan edilen değer kabul görse de anlıyoruz ki glütensiz olarak tanımlanan bir gıda tam anlamı ile glütensiz değildir.

Tekrar tedavi sürecine dönecek olursak, çölyak hastalığı testi ile glütene karşı hassasiyetiniz tespit edildikten sonra doktorunuz sizi bir diyetisyene yönlendirir. Diyetisyeninizin oluşturduğu glütenden tamamen arındırılmış besin ihtiyaçlarınızı karşılayan bir diyet planı ile yaşamınıza devam edersiniz.

sagligagel-colyak-hastaligi-tedavisi-nasil-olur7

Çölyak hastaları tedavisi için diyet listelerinde bulunacak en güvenli besinler şunlardır;

  • Tüm meyve ve sebzeler
  • Tüm bakliyatlar
  • Tüm katkısız katı ve sıvı yağlar
  • Yumurta, bal reçel, toz şeker, zeytin
  • Et, balık, tavuk, ( Bu ürünler katkısız ve daha önce unile kızartma yapılmamış bir yağda kızartılmalıdır.)
  • Konserveler ( Una batırma işlemi yapılmamalı )
  • Mısır, pirinç, patates (hem kendileri hem de unları tüketilebilir)
  • Kestane unu, nohut unu, soya unu, üzüm çekirdeği unu da tüketilebilir.
  • Evde çekilmiş güvenli baharatlar.

Çölyak Hastalığı Tedavisi İlaçla Geçer mi?

sagligagel-colyak-hastaligi-tedavisi-nasil-olur3

Kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen çölyak hastalığı tedavisi için uzun yıllar tek çözümün glütensiz yaşam olduğu ileri sürülüyordu. Çölyak hastaları için epey zor olan bu durum artık geçmişte kalacak gibi görülüyor. Çünkü son yıllarda yeni aşı ve ilaç denemeleri laboratuar çalışmalarında başarılı oldu ve yakın zamanda piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Yapılan çalışmalarda besinlerdeki glüteni moleküler düzeyde sarmalayarak bağırsaklarda etkisiz hale getirebilecek antikorlardan yardım alınıyor. Bu sayede hastalığın olası etkileri giderecek çölyak hastalığı tedavisi ilaçları üretim aşamasında.

Çölyak Hastalığı Nedir Belirtileri Nedir?

sagligagel-colyak-hastaligi-tedavisi-nasil-olur11

İçeriğinde glüten bulunduran gıdaların tüketimiyle çölyak hastalarında bazı tipik belirtiler görülür bunlar; karın ağrısı, şişkinlik ve yağlı ishaldir. Daha sonra bu şikayetler bazı kronik şikayetlere dönüşür. Bağırsaktaki mukoza iltihaplanma nedeniyle zarar görür ve sonuç olarak demir eksikliği gibi önemli sağlık sorunları kişide kendini gösterir.

Çölyak hastalığı nedir sağlık bakanlığı tarafından yapılan tanımda şu şekilde ifade edilmiştir. Genetik yatkınlığa müsait olan kişilerin arpa, buğday ve çavdar gibi tahıllarda bulunan glütenlere karşı aşırı duyarlılık gösteren kişilere çölyaklı denir. Gluten hastalığı nedir diye merak ediyorsanız yine cevap olarak Çölyak hastalığı demek mümkün.

Yetişkinlerde Çölyak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

sagligagel-colyak-hastaligi-tedavisi-nasil-olur43

Çölyak hastalığı tedavisi için öncelikle belirtilerin iyice belirlenmesi gerekir. Aksi halde yapılacak tedavi hiçbir şekilde etkili olmayacaktır. Ayrıca 1 yaşından itibaren görülen Çölyak hastalığı her yaştan bireylerde bulunabiliyor.

Peki, çölyak hastalığı belirtileri nelerdir?

  • Kas zayıflığı
  • Kusma
  • İshal
  • Kansızlık
  • Yaşa göre kilo azlığı
  • Karın bölgesinde oluşan ön tarafa şişkinlik
  • Bezgin ruh hali
  • Kilo azlığının görülmesi
  • Büyük tuvalete sık sık çıkılması

sagligagel-colyak-hastaligi-tedavisi-nasil-olur4

Üstte verilen belirtiler yetişkinlerde görülen belirtiler olup, çölyak hastalığı geçer mi geçmez mi sorularına bu belirtilerin iyice analiz edilmesi ile ulaşılabilir. İyice analiz edilen Çölyak hastalığı tedavide çok etkili sonuçlar ortaya koyuyor.

Bebeklerde Çölyak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

sagligagel-colyak-hastaligi-tedavisi-nasil-olur2

Yetişkinlerde olduğu gibi daha küçük yaşlarda yani bebeklerde de çölyak belirtileri ortaya çıkabilmektedir. Özellikle demir eksikliğinin görülmesi, mide çevresinde görülen şişlik, kilo kayıpları, iştahsızlık, sancılı ishal öne çıkan belirtilerdir. Ayrıca Çölyak hastalığı neden olur, Çölyak hastalığı ne demek sorusuna da glutene karşı vücudun reaksiyon göstermesi diyebiliriz.

Laktoz İntoleransı Çölyak Hastalığı İlişkisi Nedir?

sagligagel-colyak-hastaligi-tedavisi-nasil-olur5

Laktoz intoleransı olarak bilinen bu hastalıkta laktoz parçalanmadan kalın bağırsağa gider. Bu nedenle ortaya aşırı gaz, şişkinlik başta olmak üzere çeşitli mide sorunları ortaya çıkar. Bu hastalığa sahip olan kişilerde kilo kaybı, mide gazı, mide şişkinliği, mide gurultusu, kramplar görülür.

Laktoz intoleransı hastası risk grubunun başında Çölyak hastaları gelmekte olup, mutlaka yediklerine, içtiklerine dikkat etmeleri gerekir. Aksi halde bu kötü hastalıktan dolayı ciddi rahatsızlıklara maruz kalabilirler.

Çölyak Hastalığı Geçer mi?

sagligagel-colyak-hastaligi-tedavisi-nasil-olur4366

Çölyak hastalığı tedavisi için günümüzde kesin bir çözüm yolu hala bulunamamıştır. Bu nedenle doktor tavsiyesine uyularak sürekli besinlere dikkat edilerek yaşam sürdürülmesi gerekiyor. Aksi halde hastalığının kötü belirtileriyle karşılaşmak kaçınılmazdır.

Gelişen tıpta hala Çölyak hastalığına karşı bir tedavi bulunamadığından, tek tedavi yolu profesyonelce hazırlanmış bir diyetten geçiyor. Sizde bu hastalıktan mücadele etmek için mutlaka iyi hazırlanmış bir diyet programı ile hayatınızı sürdürmelisiniz.

Çölyak Hastalığı Testi Nasıl Yapılır?

sagligagel-colyak-hastaligi-tedavisi-nasil-olur

Çoğu hastalıkta olduğu gibi Çölyak hastalığında da birtakım testler uygulanarak hastalığın tanısı konularak tedaviye başlanır. Bu testlerin başında gelen Seroloji testi kan içind eyer alan antikorların araştırılması ile yapılan bir testtir.

Çölyak hastalığı genetik mi sorusuna evet demek mümkün. Bu açıdan yapılan testlerde testlerde HLA-DQ2 ile HLA-DQ8 lökosit antijenlerine genetik testler uygulanarak Çölyak hastalığı tanısı konulur. Sizlerde bu hastalığa sahipseniz belirtilere bakmalı ve uzman bir sağlık kuruluşunda test yapılarak tedavi olunmalıdır. Yazımızı beğendiyseniz daha da sağlıklı olmak isterseniz Gastrit Nasıl İyileşir isimli yazıyı okuyabilirsiniz.

5/5 - (1 oy)

Sagligagel

Sagligagel.com sağlık, teknoloji, zayıflama, sağlıklı beslenme ve anne çocuk sağlığı konularında detaylı araştırma yaparak okuyucularına doğru ve güncel bilgileri aktaran seo uzmanı yazarlarla sizler için sürekli güncel içerikler hazırlayan sağlık sitesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu