Anne ve Çocuk SağlığıSağlıklı Beslenme

Tamamlayıcı Beslenme Hakkında Detaylı Bilgiler

Tamamlayıcı Beslenme Hakkında Detaylı Bilgiler

Tamamlayıcı beslenme için erken ve geç başlamanın dezavantajları tamamlayıcı besinlere erken başlama ile anne sütü verimi ve anne sütü verme süresi azalır.

Tamamlayıcı besinler önemli bir bulaşma kaynağı olduğundan bu besinlere erken başlama ile anne sütündeki koruyucu etmenler daha az alınır. Bu nedenle bebeklerde hastalık görülme oranı ve bu hastalıklara bağlı ölüm riski artar. Tamamlayıcı besinlerin gıda değerleri anne sütüne göre daha düşüktür ve anne sütünün yerine geçemezler.

Tamamlayıcı besinlere erken başlama sonucunda anne sütü ile beslenme süresinin kısalması, bebeğin anne sütünden yararlanmamasına neden olur. • Tamamlayıcı besinlere erken başlanması ve anne sütü ile beraber aynı öğünde kullanılması anne sütündeki demir, çinko benzer biçimde bir oldukça besin öğesinin emilimini azaltır.

sagligagel-tamamlayici-beslenme-hakkinda-detayli-bilgiler

Tamamlayıcı besinlere erken başlanması sonucu atopik hastalıklar, astım, tip 1 diyabet, alerjik hastalıkların, enfeksiyon hastalıklarının ve özellikle barsak villus işlevlerinin bozulması riski artar. Tamamlayıcı beslenme geç başlanması sonucunda ise bebeğin gelişme ve gelişmesi duraksamakta, malnütrisyon (kötü beslenme) ve çeşitli vitamin mineral yetersizlikleri oluşmaktadır.

sagligagel-tamamlayici-beslenme-hakkinda-detayli-bilgiler1

Tamamlayıcı besinlere geç başlanması ile demir ve çinko benzer biçimde mikro besin eksiklikleri oluşmaktadır. Çünkü 6. Aya kadar bebeğe yeterli oranda demir ve çinko elde eden anne sütü, bu süreden sonra tek başına yetersiz kalmaktadır.

Ayrıca tamamlayıcı besinlere geç başlama ile bebeğin çiğneme gibi yeme işlevlerinin gelişimi ile yeni tat ve yapıdaki besinlere alışması gecikir.

sagligagel-tamamlayici-beslenme-hakkinda-detayli-bilgiler4

Eğer ilk 6 aylık dönemde anne sütü azalıyorsa (yanlış emzirme tekniği sonucu veya göğüslerdeki sütün tamamen boşaltılmaması sonucu), önce anneye anne sütünün arttırılmasına yönelik eğitim verilmeli, hatalar düzeltilmeli ve tamamlayıcı besinlere gereksiz yere erken başlanmamalıdır.

Tamamlayıcı Beslenme : Besinlerin Yeterliliği ve Uygunluğu

sagligagel-tamamlayici-beslenme-hakkinda-detayli-bilgiler3

Tamamlayıcı beslenme yaşamın ilk iki senesinde hızlı büyüme ve gelişmeden dolayı, süt çocuğunun kiloı başına düşen enerji gereksinmesi çok yüksektir. Günde 500 mL anne sütü alan süt çocuklarda, anne sütü 6 aydan sonrasında günlük enerjinin %31’ini, proteininin %38’ini, A vitamininin %45’ini ve C vitamininin %95’ini karşılamaktadır.

sagligagel-tamamlayici-beslenme-hakkinda-detayli-bilgiler2

Enerji: Anne sütü ile beslenen bebeklerin enerji alımları 6-8 aylık bebekler için 413 kkal, 9-11 aylık bebekler için 379 kkal ve 12-23 aylık bebekler için 346 kkal/ gün düzeyindedir. Sadece enerji gereksinmeleri 6-8 aylık bebekler için 682 kkal/gün, 9-11 aylık bebekler için 830 kkal/gün ve 12-23 aylık bebekler için 1092 kkal/gün olarak belirlenmiştir.

Böylece bu yaş grubu bebekler için tamamlayıcı besinlerden alınması ihtiyaç duyulan enerji miktarları sırasıyla 275 kkal/gün, 450 kkal/gün ve 750 kkal/gün’dür.

sagligagel-tamamlayici-beslenme-hakkinda-detayli-bilgiler6

Eksik olan enerji gereksinmesini tamamlayıcı gıdalardan sağlayabilmek için, bu besinler kafi enerji içeriğine haiz olmalı ve her gün belirlenen sıklıkla bebeklere verilmelidir. Tamamlayıcı beslenmeye geçen bebeklerde farklı beslenme sıklıkları ve farklı öğün bileşimlerinin toplam günlük enerji alımına tesirini inceleyen klinik çalışmalardır.

Hem öğünün enerji içinde ne olduğunun hem de öğün sayısının bebeklerin toplam enerji alımlarına tesiri olduğu gösterilmiştir. Yazımızı beğendiyseniz mutlaka anne sütü ve tamamlayıcı besinler isimli yazıya buradaki linkten ulaşarak sağlıkla okuyabilirsiniz.

yazıya oy ver

Sagligagel

Sagligagel.com sağlık, teknoloji, zayıflama, sağlıklı beslenme ve anne çocuk sağlığı konularında detaylı araştırma yaparak okuyucularına doğru ve güncel bilgileri aktaran seo uzmanı yazarlarla sizler için sürekli güncel içerikler hazırlayan sağlık sitesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu